Confidentialitatea pe Facebook. 10 lucruri pe care orice user trebuie sa le stie.

Ce faci atunci cand ai 170 de optiuni dintre care sa alegi? Te focusezi pe cele mai importante. Cand am intrat prima data pe optiunile de confidentialitate ale Facebook am ametit complet, dar in final am ales 10 lucruri esentiale.
________________________________________
1. Partajarea pe Facebook (ce informatii faci disponibile si cui)
________________________________________

Contul meu > Setari de confidentialitate > Partajarea Facebook
Sa controlezi cum si cui imparti continutul de pe pagina ta de FB este un process complex care cel mai probabil iti va produce ceva dureri de cap, dar este essential sa te uiti bine la optiunile de setare sis a decizi singur ce si cui vrei sa partajezi.
Facebook iti pune la dispozitie mai multe posibilitati: poti sa partajezi continutul cu Toata lumea, cu Prietenii prietenilor sau doar cu prietenii taiu. Sau ai optiunea sa-ti personalizezi setarile sis a alegi un anumit tip de continut care sa fie vazut de oameni care se afla pe o anumita lista si acelasi continut sa fie invizibil pentru altii. De exemplu doar prietenii mei apropiati imi pot vedea toate fotografiile, in timp ce partenerii de afaceri sau cunsotintele ocazionale pot vedea doar o parte dintre acestea.
Este important sa stii ca optiunea „Previzualizare profil” iti permite sa vezi cum arata profilul tau atunci cand este accesat de alte personae. Sa iti alegi setarile potrivite de la inceput poate fi insulator, de aceea de cate ori te afli in dubiu apeleaza la aceasta optiune.
________________________________________
2. Fotografiile existente
________________________________________

Contul meu > Setari de confidentialitate > Partajarea pe Facebook > Personalizare setari > Editeaza setari de album pentru fotografiile existente
Setarile pentru partajarea continutului pe FB nu sunt intotdeauna aplicabile tuturor fotografiilor. Cu aceasta setare poti sa mergi la albumele foto incarcate mai demult sis a schimbi setarile de confientialitate pentru fiecare, inclusive pentru fotografiile de pe perete.
________________________________________
3. Checking In to Places
________________________________________

Contul meu> Setari de confidentialitate > Partajarea pe Facebook > Personalizare setari > Friends can check me in to Places
O alta setare din cadrul Pratajare pe Facebook care destul de des trece neobservata si poate fi foarte importanta. Sa ai pe cineva care le spune celorlalti unde te afli tu poate fi neplacut si chiar periculos in anumite cazuri. Daca vreti sa evitati acest lucru dezactivati aceasta optiune.
________________________________________
4. Conectarea pe Facebook


Contul meu > Setari de confidentialitate > Conectarea pe Facebook
Setarile private pentru partajarea continutului pe Facebook sunt diferite de setarile pentru cnectare, ceea ce preuspune ca partajati informatii de baza despre voi precum : poze, sex, varsta, educatie, oras natal, etc.
In plus aceste setrai stabilesc modul in care puteti fi gasiti pe Facebook. Oamenii te pot gasi simplu doar cautand numele tau? Poate cineva sa te adauge ca si prieten si sa-ti trimita un mesaj?
Iata cum poti schimba aceste setari in Doar prietenii, Pritenii prietenilor, Toata lumea sau – in anumite cazuri- sa personalizezi aceste setari. De exemplu daca esti bombardat cu ea multe mesaje de la personae pe care nu le cunosti poti sa alegi sa primesti mesaje doar de la prieteni. Ai grija: daca alegi cele mai stricte setari pentru toate domeniile s-ar putea sa fie greu ca prietenii sa te gaseasac pe Facebook.
________________________________________
5. Aplicatiile pe care le folositi
________________________________________

Contul meu > Setari de confidentialitate > Aplicatii si website> Aplicatii pe care le utilizezi
Iata un alt domeniu in care alegerea setarilor potrivite poate fi dificila deoarece de obicei presupune sa ratacesti printer duzini de aplicatii si fie sa le blochezi fie sa alegi setari de confidentialitate pentru fiecare dintre ele.
Eu sugerez sa le blochezi pe toate cele pe acre nu le folosesti (daca niu-ti amintesti ce face aplicatia respective…inseamna ca nu ai nevoie de ea) sis a revizuiesti cu atentie caror aplicatii le-ai permis accesul la profilul tau. De exemplu exisat aplicatii care pot post ape peretele tau chiar daca nu u nevoie de permisiunea ta pentru acest lucru
________________________________________
6. Instant Personalization
________________________________________

Contul meu > Setari de confidentialitate > Aplicatii si website > Instant Personalization
Voi discuta despre aceasta setare in detaliu intr-un alt post, pentru detalii amanuntite despre ce face aceasta setare. In esenta permite unui website sa-ti personalizeze experienta, ceea ce poate fi dragut, dar in acelasi timp permite acces la informatiile tale personale.
Poti sa dezactivezi optiunea de perosnalizare de la anumite siteuri precum Pandora simplu prin, “No Thanks” atunci cand esti intrebat. Oricum poti dezactiva complet aceasta optiune lasand cadsuta “Enable instant personalization on partner websites” nebifata.
Nu toate profilurile au accesibila aceasta optiune inca
________________________________________
7. Informatii Accesibile prin intermediul prietenilor

Contul meu> Setari de confidentialitate > Aplicatii si website > Info accessible through your friends
Aici este locul in care setarile de confidentialitate devin cu adevarat tricky, si cei mai multi utilizatori nu-si dau seama. Nu conteaza cat de restrictive sunt setarile tale de confidentialitate, tu tot partajezi anumite informatii cu un grup de de persoane chiar daca sunt doar catuva dintre prietenii rai apropiati. Cu toate acestea nu tot ce partajezi cu ei se termina la ei , mai ales daca setarile lor de confidentialitate sunt destul de laxe. In final prietenii tai pot sa partajeze informatiile tale catre alte servicii, ceea ce vrei tu sa eviti in esenta.
Cu aceasta aplicatie poti sa setezi exact ce informatii sunt disponibile catre aplicatii si websiteuri pe care prietenii tai s-ar putea sa le foloseasca.
________________________________________
8. Cautare publica
________________________________________

Contul meut > Setari de confidentialitate > Aplicatii si Websites > Cautare Publica
Cand cineva incearca sa te gaseasca prin motoarele de cautare, ar putea sa aiba o previzualizare a profilului tau, care in anumite cazuri poate fi foarte „dezvaluitaore”. Daca nu vrei ca acest lucru sa se intample ar trebuie sa dezactivezi aceasta optiune.
________________________________________
9. Listele de prieteni
________________________________________

Prieteni > Editare prieteni > Creaza lista

Daca esti un utilizator obisnuit de Facebook ai probbail cam 130 de prieteni si este foarte posibil sa nu vrei sa imparti toate detaliile vietii tale cu toti acesti oameni.
Aici este momentul in care Lista de prieteni te salveaza. Creand liste – de exemplu – cu membrii de familie, prietenii apropiati, parteneri de munca, poti sa decizi exact care sunt detaliile pe care le impartasesti cu fiecare dintre ei.
Sa faci liste poate fi cam plictisitor la inceput, mai ales daca faci acest lucru cand déjà ai cateva sute de prieteni, dar dup ace le-ai setat, va fi foarte usor sa adaugi fiecare nou prieten la o anumita lista.
________________________________________
10. Activati HTTPS

Contul meu > Setarile contului > Account Security > Secure Browsing (HTTPS)
Ultima setare despre care vreau sa vorbesc este mai mult legata de securitate decat de confidentialitate. Daca cineva ajunge in contul tau si vrea sa va „fure” informatii (lucru care se poate face foarte simplu cu o aplicatie precum Firesheep), toate setarile de confidentialitate din lume nu te vor ajuta.
De curand , Facebook a introdus HTTPS support, ceea ce face mult mai dificil pentru cineva conectat la ceeasi retea cu tine sa-ti „fure” parolelesau alte date. S-ar putea sa incetineasc putin felul in acre se actualizeaza paginile tale de Facebook, dar eu recomand calduros HTTPS caci este essential pentru securitatea online ein general nu numai pe Facebook.
Daca aceasta optiune inca nu este disponibila in contul tau nu-ti face probleme. Facebook a spus ca in mod gradual va rula aceasta optiune in saptamanile ce vor urma.

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Marÿ Marÿa spune:

    Cum imi pot schimba numele la un album dak el este personaliat,k eu am incercat si nu am putut

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s