Cum Sa Recunosti Profilurile False de Linkedin

Pana de curand acceptam orice cerere de conectare pe Linkedin, plecand de la premiza ca nu este Facebook, ca nimeni nu ar avea vreo motivatie sa-si  creeze un profil fals. Wrong! In ultimul timp citesc tot mai multe articole despre aceste profiluri false si am inceput sa fiu precauta cand ma conectez cu cineva care imi este total necunoscut, mai ales daca numele pare prea ciudat sau prea comun (si am fost surprinsa sa primesc cereri false, cam 1 din 25).

Cum sa recunosti profilurileFalse de linkedin

Cum sa Intuim Un Profil fals pe Linkedin. 
Cele mai multe profiluri false au caractersitici similare:

(1) Poza de profil falsa.
(2) Nume ciudate.
(3) Nu au recomandari.
(4) Educatie prestigioasa .
(5) Experienta de munca neplauzibila.

Pozele de profil perfecte sau de genul „model”, ar trebui sa va ridice semne de intrebare. Daca o fotografie arata prea bine ca sa fie adevarata, probabil ca nu este :).De asemenea pozele tunchiate la repezeala ar trebui sa va dea de gandit. De ce ar cheltui cineva bani pe o fotografie pro, pentru ca ulterior sa o cropp la repezeala?. Atunci cand poza va da de gandit faceti un reverse search utilizand:  TinEye (www.tineye.com) sau Google Reverse Image Search (https://www.google.co.uk/imghp). Daca banuiala voastra este adevarata veti vedea unde in alta parte pe web a mai aparut acea imagine. TinEye are si o extensie Chrome si Amit Agarwal acreat un modul de Google Image Search ce poate fi utilizat si pe deviceurile mobile. Acest tool  (http://ctrlq.org/google/images/) va permite sa realizati reverse search de pe telefon , dar mai inati trebuie sa salavti imaginea.

Un alt lucru care trebuie sa va poate da informatii despre un cont fals este numele. Cei care vor profiluri false nu petrec prea mult timp sa caute nume „reale” si de obicei utilizeaza nume foarte comune: Ion Popescu, Jim Jackson, sau merg pe nume foarte sofisticate si greu de pronuntat. Chiar daca ajungeti sa va conectati cu cineva pe care nu-l cunoasteti cu siguranta nu-i veti da o recomandare (aici inca un motiv in plus sa aveti recomandari).  De multe ori chiar daca numele sau fotografia nu va indica nimic suspect partea cu experienat de munca este dubioasa. De ec ai face o facultate de prestigiu ac ulterior sa petreci 7-8 ani la front desk? Sau cum ajungi de la entry level direct la AVP?

Intrebarea insa este de ce? de ce ar petrece cineva timp sa-si faca un profil fasl?
(1) Senioritate – Atunci cand ai in experienta un job de CEO, cu siguranat deschide mai multe usi si mai rapid decat jobul de Sales Rep
(2) Deghizare
(3) Date – datele de pe linkedin au mare valoare si sunt foarte utile pentru construirea unei baze de date de emails.
(4) Personificare – conturile false pot de exemplu distruge reputatia competitorilor sau pot fi utilizate pentru „spionajul” corporate.
(5) Conexuni – imaginati-va ca pe un profil cu 1000 de conexiuni poti face bani, ceva similar cu a cumpara followeri pe twitter.
(6) Intalniri.
In Octombrie 2015 cercetatorii de la Dell SecureWorks Counter Threat Unit au identificat o retea de 25 de conturi false pe Linkedin ca parte a unei campanii impotriva utilizatorilor Linkedindin Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Sudul Asiei. Profilurile false se conectau cu 204 profiluri reale ale unor oamni din telecomunicatii, aparare, guvern, utilitati.

Este destul de usor sa-ti faci cont pe Linkedin, ai nevoie doar de o adresa valida de email. Ar putea face Linkedin mai mult ca sa previna si sa stearga automat acele conturi false? eastul de dificil si costisitor pentru a identifca fara dubiu un profil fals.  Nu uitati ca puteti raporat un profil fals direct pe acel profil sau via Help Center (http://bit.ly/helpcenterfakereport).

Prin urmare fiti atenti la cei care va cer sa va conectati si nu-i cunoasteti sau nu aveti o cunstinta comuna care va poate spune ceva despre ei. De asemenea nu uitati cat de important este sa aveti o poza la profil, recomandari si un profil alcatuit cu grija in care educatia si experinta de munca sa aiba un continuum.

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Om Un spune:

    Unei rude i s-a facut cont fals de Linkedin si nu stie cum sa inchida acel cont, a raportat, nimic. Stie cineva ce se poate face?

    1. Să raporteze din nou și să trimită un mesaj către titularul contului fals! Altfel nu prea poate decât dacă știe datele de securitate ale contului respectiv

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s